REPRODUCTIE SCHILDERIJ LATEN MAKEN

Indien u een reproductie wil laten maken van hoogstaande kwaliteit volgens de oude schildertechnieken uit de 17e eeuw, dan kan ik als kunstschilder dit voor u doen. Een goede reproductie maken is zeker niet eenvoudig en vergt de nodige voorbereiding, studie en tijd. Een meesterreproductie van een beroemde schilder zoals Rembrandt, is uiteraard een juweel aan uw muur en zal dan ook de nodige belangstelling krijgen. De reproductie van Oude Meesters die ik maak zijn van museale kwaliteit en bijna niet van echt te onderscheiden. Zo hoort een hoge kwaliteit reproductie te zijn.

Wat is nou een goede reproductie?

Natuurlijk zal een handgeschilderde reproductie van een oud meesterwerk nooit 100% hetzelfde kunnen zijn als het origineel van een beroemde schilder omdat elke schilder zijn eigen “toets” heeft en de oude werken meestal gerestaureerd zijn en craquelé bevatten. Ik heet geen Rembrandt of Hals, maar kan wel heel dicht bij hun schilderstijl komen. Een hoogstaande reproductie moet dezelfde allure hebben als het origineel en vooral niet kitscherig of bont overkomen. Slechte of geen kennis van materiaal en technieken leiden hier veelal toe.

De effecten die bereikt werden in onder andere de 17e eeuw werden verkregen met een totaal andere manier van schilderen dan tegenwoordig veelal gebeurt. Deze oude technieken werden niet meer werden gedoceerd en leken vergeten te zijn aan het einde van de 19e eeuw. Juist in deze technieken en materialen heb ik mij jarenlang verdiept. Echt vakmanschap dus, waarbij ik als klassieke kunstschilder ook deze 17e -eeuwse schildertechnieken tot in de details beheers. Dat levert goede reproducties op.

Er worden op meerdere plekken in de wereld snelle kopieën vervaardigd. Vooral als het om kopieën van oude meesters gaat zijn deze veelal niet te vergelijken met de originele schilderijen. Het is te zien dat ze snel gemaakt en goedkoop zijn. Dat zijn dus geen goede reproducties.

Reproductie Rembrandts “Bathsheba met de brief van koning David”

2016 – Olieverf op doek – 142 x 142 cm

Na in de afgelopen 20 jaar vaak gefascineerd naar de werken naar Rembrandt te hebben gekeken, kreeg ik tijdens de tentoonstelling “De Late Rembrandt”  in het Rijksmuseum (Amsterdam) voor het idee om als studie een kopie te gaan maken van  dit werk. Ik was erg nieuwsgierig naar Rembrandts manier van werken: hoe kreeg hij het voor elkaar? Ik kan enorm genieten van de textuur in de verflagen, de grofheid in zijn techniek in zijn latere werken en de warmte die zijn werken uitstralen.

Het jarenlange oefenen in mijn atelier, het bekijken van de originelen en het volgen van privélessen in 17e -eeuwse schildertechnieken gaven mij de moed om te beginnen aan een dergelijke kopie.  Ik streefde ernaar om gelijk bij de eerste blik dezelfde sfeer en indruk te wekken van het origineel.  Dat is meer dan het exact per vierkante millimeter overnemen van het plaatje.

Het origineel hangt in het Louvre te Parijs.

17e -eeuwse schildertechnieken toepassen

Als dit nodig is maak ik mijn eigen verf. Ik werk doorgaans met eigen samengestelde mediums (waar de verf mee verdund opgebracht kan worden en waar ik transparant mee kan werken). Ook in de opbouw werk ik vanaf het linnen of paneel met gronderingsmaterialen die in de 17e eeuw gebruikt werden. Ik gebruik hier dan ook de oude recepten voor. Deze voorbereidingen zijn tijdrovend. Tevens maak ik met dezelfde harsen de retouche en slotvernissen als het werk klaar is. Een écht goede reproductie maken kan eigenlijk alleen een ervaren kunstschilder, die het oude ambacht weet uit te oefenen.

Houdt u hierbij wel rekening met enkele weken wachttijd.

Reproductie Rembrandts “Isaac en Rebecca” (beter bekend als “Het Joodse Bruidje”)

2015 – Olieverf op paneel – 121,5 x 166,5 cm

Dit werk van Rembrandt is de eerste reproductie die ik na jarenlange studie en meerdere bezoeken aan het origineel heb durven te maken. Ik kreeg al in 2010 het idee dit werk te kopiëren uit bewondering voor de meester. Uit respect werden reproducties of kopieën vroeger meestal op een kleiner formaat dan het origineel afgebeeld. Ik heb ondanks dit gegeven toch dezelfde afmetingen gehanteerd, om mijzelf in staat te stellen alles heel precies te reproduceren. U kunt er dan ook zeker van zijn, dat er wel degelijk sprake is van bijzonder veel respect voor het meesterschap van Rembrandt!

Grappig vind ik dat er eigenlijk een eenvoudig palet gebruikt is en vooral relatief goedkope pigmenten zijn gebruikt, maar deze vooral meesterlijk zijn toegepast in het originele schilderij. En dus ook in deze reproductie.

Het origineel hangt in het Rijksmuseum te Amsterdam.

Joodse Bruid reproduction 2015

Bijpassende lijsten

Naar wens kunt u een reproductie van een schilderij door mij laten maken met een bijpassende zelfde hoogwaardige  lijst. Ik werk samen met een beroemde gerenommeerde lijstenmaker die handgemaakte hoogwaardige lijsten maakt en ook volgens recepten en mallen uit de 17e, 18e en 19e eeuw werkt. Deze lijsten worden speciaal gemaakt en dit betreft dan een zeer exclusieve lijst. Afhankelijk van uw keuze wordt de lijst  samen met het schilderij aan u geleverd. De kosten hiervan zijn uiteraard afhankelijk van de maat en het type lijst.

Interesse in het laten maken van een reproductie?

Heeft u interesse in een hoogwaardige reproductie van een oud meesterwerk? Neem dan contact met mij op. Ik bespreek graag de mogelijkheden met u.

Lijst Gregors